VLADAŘ NA HRAD!

Chcete říct, jak dopadnou prezidentské volby? SPOILER ALERT! Polovina národa bude slavit a ta druhá bude nasraná. Akorát se ještě neví, která to bude. Jestli jste s takovým výsledkem v pohodě, tak nepřímo souhlasíte s principem “silnější pes mrdá”, akorát se mu v tomhle případě říká demokracie. Prostě jedna skupina lidí vnutí ostatním svého kandidáta, ať se jim to líbí nebo ne. Pokud se vám tento princip protiví, tak s tím v současném státě stejně nic neuděláte. V takovém případě doporučuju alespoň emoční distanc od instituce prezidenta, ušetří vám to spoustu nervů.

Volení vladařů je nemoc, které se lidská společnost nebyla schopna zbavit ani za tisíce let. Dokonce si prezidenta ubytováváme na hradě, asi aby nám nevychladl ten pěkný středověký étos. Je tedy rozumné mít nějakou hlavu státu, když její volba vráží další klín do už tak rozhádané společnosti? Ať si každý odpoví sám, jestli mu záleží víc na společenském smíru, nebo prosazení vlastního názoru.

Těch pár nezbytných prezidentských pravomocí by šlo převést na jiné instituce (např. senát, atd.), ostatní agenda je celkem zbytná. A pokud by někdo k naplněnému životu prezidenta přesto potřeboval, mohl by si ho zvolit, ale platil by si ho ze svých peněz a on by zastupoval pouze jeho, případně další spoluvoliče. Mohlo by jich být paralelně třeba sto, a lidi by se dmuli pýchou, jak ten jejich prezident u pokládání věnců vypadá líp, než ten sousedovo.

Zajímalo by mě, kolik lidí, kteří dnes s posvátnou úctou mluví o postu prezidenta, by si ho takhle dobrovolně vydržovalo.